Den här våren har ju varit KALL så in i märgen så vad passar då bättre än en mustig gryta?
4-5 personer
1 kilo högrev
1 paket bacon
1 morot
1 gul lök
10-12 små champinjoner
10 schalottenlökar
Salt, peppar
3 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 lagerblad
1/2 flaska rött vin
Tomatpuré
Oxfond
Smör, olja
persilja
Skär köttet i tärningar, strimla baconet och skär gul lök och morötter i ganska små bitar.
Bryn köttet på hög värme i smör. Ha inte för mycket kött i pannan och låt bitarna torka efter stekningen. Fräs bacon i en tjockbottnad gryta tills fettet smält, tomatpuré, fond, kött, lök och morot och sist vinet. Pudra ev mjöl över köttet om du vill.
Pressa i vitlöken och tillsätt kryddorna. Koka upp under lock och låt småkoka cirka 2 timmar. Bryn champinjoner och schalottenlökar i en panna och tillsätt i grytan. Låt koka cirka 20-30 minuter.
Strö över färsk persilja innan servering.
Jag serverade denna med potatispuré bestående av mandelpotatis, smör och grädde som jag vispade ihop med elvisp och kryddade med salt och peppar.
Jag hade även en rostad vitlökscreme till, mycket enkel att göra. Rosta 8 vitlöksklyftor på svag värme i en panna. Pressa dem och blanda med creme fraiche, salt och peppar. Väldigt gott och en mycket rundare smak än orostad vitlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar