tisdag 14 juli 2015

Bröllopstårta med maräng och hallonbrownie

- Kan du ta med en dessert, frågade min vän Nina inför en middag i våras. Absolut, sa jag, och kom att tänka på att hon sagt att de inte skulle ha någon bröllopstårta på sitt bröllop i Italien. Vad annars kunde jag då baka om inte en bröllopstårta, lite i förskott? Alla är värda en bröllopstårta! Tja, om man ska gifta sig i alla fall. Eller näej, alla är värda en bröllopstårta ändå! Basta!
Och som jag kämpade för att få den fin. Blandade en massa olika recept från Linda Lomelino, och jag blev faktiskt nöjd!

Självklart kan man göra denna i bara en våning också.

 

Browniebotten med hallon 
225 gram smör
200 gram mörk choklad
3 dl mörkt muscavadosocker
1,5 dl strösocker
4 stora ägg
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 gram hallon

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa två bakformar, en på 20 cm i diameter  och en på 12 cm i diameter. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i kastrull och ställ åt sidan för att svalna.
Vispa muscavadosocker, strösocker och ägg poröst, i cirka 3 minuter. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör till en slät smet. Fördela smeten i formarna och jämna till ytan. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. Grädda bottnarna i 45-50 minuter.


Hallonmousse
3-4 dl grädde
150 gram hallon (frysta går bra)
2/4 dl syltsocker
Värm hallonen tillsammans med syltsockret  i en kastrull och låt svalna. De får gärna gå sönder lite. Vispa grädden. Blanda med de avsvalnade bären.


Marängsmörkräm
4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker
250 gram osaltat smör
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål/kastrull. Vispa med handvisp över vattenbad till blandningen är 65 grader eller tills socker kristallerna smält. Fortsätt med elvisp till blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa till smeten svalnat, kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt smöret en bit i taget och fortsätt vispa en stund.

Marängfrosting 
5 stora äggvitor
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa i vattenbad till sockerkristallerna smält. Fortsätt med elvisp till en fluffig, vit marängsmet.

Dela bottnarna, och sätt ihop tårtan med ett tjockt lager hallonmousse mellan. Bred på marängsmörkrämen och låt tårtan vila i kylen lite. Bre eventuellt på ett lager smörkräm till. Sätt ihop våningarna.
För att sätta ihop tårtan kan det vara fint med blompinanr(grillpinnar som klipps av i rätt längd (stick ner dem i tårtan och gör en markering, och knipsa av). Detta för att staga upp tårtan. Använd gärna ett kraftigt tårtpapper (kartongliknande) mellan våningarna.
Fördela sedan marängfrostingen i något tjusigt mönster (jag tog en slickepott och "toppade" till marängen litegranna.)
Jag dekorerade med rosa rosor, vimplar och ett brudpar! 




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar