söndag 17 maj 2015

Jordgubbs- och rabarberkaka





















Jordgubb. Rabarber. Kokos. Mandel. Socker. What's not to like?
Extra god blir den eftersom man vispar upp ägget i topplagret så det blir alldeles fluffigt och härligt. Mandelspån och kokos på det, och så en klick lättvispad grädde.

Himmelskt.

Botten
200 gram vetemjöl
140 gram osaltat smör, rumstempererat
80 gram strösocker
60 gram riven kokos
!/2 tsk bakpulver
En nypa flingsalt
2 matskedar kallt vatten

Fyllning
150 gram jordgubbssylt
175 gram jordgubbar
2 rabarberstänger

Topping
60 gram socker
1 stort ägg
100 gram havregryn
40 gram mandelspån
20 gram riven kokos

Sätt ugnen på 180 grader. Välj vilken form du vill ha kakan i, jag tog en rektangulär, cirka 30x20 cm. Klä in formen i bakpapper. Jobba ihop smöret (skär i kuber först) med mjölet tills allt blandat sig till en massa. Tillsätt alla andra ingredienser, tillsist vattnet för att få degen att hålla ihop bättre.
Tryck ut den i formen och baka i ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Bred ett tunt lager jordgubbssylt över botten. Skiva jordgubbar och rabarber och sprid ut dem ovanpå.

Topping: Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt försiktigt de andra ingredienserna och bred ut ovanpå jordgubbarna och rabarbern.

Sätt in i ugnen cirka 15-20 min eller tills kakan är gyllene. Låt svalna och skär sedan kakan i fyrkanter.

Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.





2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Bästa rätten!! önskar man fick smaka!!

    SvaraRadera