måndag 11 maj 2015

Jordgubbstårta med vit choklad

























Mormor fyllde år för några veckor sedan  och fick två tårtor på sin dag, en marängtårta och så denna, en hög jordgubbstårta med vit choklad-frosting, fluffiga jordgubbsbottnar, fyllning i form av grädde blandad med jordgubbskompott. Recept från Lidna Lomelino men jag har adderat en massa grädde som topping. Tycker den blir för "kakig" med enbart vitchoklad-frosting.
Dekorerad med en rosa ros, dekorationsfjäril och vimplar!

Jordgubbsbotten: 
4 ägg
3 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
100 gram jordgubbar
1/2 dl vatten

Jordgubbsmousse
250 gram jordgubbar
1/2 dl strösocker
3 dl grädde

Vit chokladfrosting
200 gram vit choklad
100 gram rumsvarmt osaltat smör
200 gram philadelphiaost
4-5 dl florsocker

5 dl grädde till topping

















Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Mixa jordgubbarna med lite vatten och värm någon minut i en kastrull. Låt svalna. Sikta ner mjöl och bakpulver. Blanda i jordgubbarna.
Häll i smeten i en hög form cirka 15 cm i diameter. Baka i ugnen i cirka 50 min eller tills kakan är färdig.
Låt svalna och dela kakan i tre delar.

Jordgubbsmousse:

Låt jordgubbar och gelésocker koka upp i en kastrull och låt puttra någon minut. Mixa den slät om du vill eller använda en gaffel och mosa jordgubbarna grovt. Vispa grädde och blanda ihop den svalnade kompotten.

Vit choklad-frosting:
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna lite. Vispa ihop smör och philadelphiaost. Vispa ner den smälta chokladen och addera florsocker till du får önskad konsistens.

Lägg ihop de tre tårtbottnarna och bred två tjocka lager mousse emellan. Bred sedan över frosting och ställ in i kylen ett tag. Vispa under tiden grädden och bred den över hela tårtan. Dekorera enligt eget tycke och smak! Färska blommor är alltid vackert.

Vimplarna har jag gjort av grillpinnar och fina papper som jag klippt till.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar