söndag 14 december 2014

Asiatisk kycklingsallad

Min vän Karin bjöd mig på denna sallad en sommardag på Gotland och sedan dess står en variant av den på menyn minst varannan vecka. Salladen är krispig men det är verkligen, verkligen, verkligen såsen som gör det. Många ingredienser men det är det värt.






Salladen:
Isbergssallad
2 avokado
1 mango
2 morötter
Ett paket sockerärtor
1/2 gurka
Sojabönor
Koriander

Såsen
1/2 dl olivolja
2 tsk sesamolja
2 tsk fiskolja
1 tsk soja
1 tsk risvinäger
1 hackad röd chili
Juice från en lime, eventuellt cest
Hackad koriander
1/2 pressad vitlök (kan uteslutas)
1 msk riven ingefära
Sesamfrön

Hacka isbergsallad, ta bort de sladdriga alltför gröna bitarna, vi vill åt de krispiga! Skiva avokado och mango. Strimla morötterna och gurkan med en osthyvel eller potatisskalare. Skiva sockerärterna tunt som i små stavar. Blanda ihop och strö över koriander.

Blanda oljorna, finhacka chilin, pressa limen, hacka koriander, tillsätt pressad 1/2 vitlök, riv ingefäran och blanda tillsist i sesamfrön.
Testa dig fram med smakerna, jag gillar extra mycket chili, sesamolja och ingefära i min sås.

Späd ut med liten vatten, blanda och ringla över salladen, men se till att ha en stor del kvar att toppa salladen på, för du kommer vilja ha mer!

Servera med vitlök- och chilistekt kyckling, lax, biff eller vad du vill.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar