söndag 14 december 2014

Vietnamesiska vårrullar

En himla härlig, plockig, dippig och supergod rätt med en väldans massa smaker.

En oihoprullad variant utan kyckling men med nudlar

Rispapper
Salladsblad
1 kruka mynta
1 kruka koriander
Böngroddar
Strimlad gurka
Strimlade morötter
Strimlade sockerärtor
2 dl hackade jordnötter
Stekt kyckling/räkor


Nuoc Cham-sås 
1 hackad röd chili
1 vitlöksklyfta
2 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft

Jordnötssås 
Jordnötssmör
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 krm sambal oelek
Creme fraiche

Sweet chili-sås
Soja

Hacka och strimla grönsaker och nötter och lägg upp i skålar. Salladsbladen kan få vara lite större och fungera som en botten. Strimla kyckling eller välj räkor och stek i chili, vitlök och ingefära. Vårrullarna kan givetvis göras helt vegetariska också.

Blanda ihop den vietnamesiska Nuoc Cham-såsen, viktigt att vattnet är hett så att sockret löser sig.
Blanda ihop jordnötssåsen, smaka av och tilssät mer sambal oelek om du vill ha den lite rivigare.
Ställ koriander och mynta i krukor direkt på bordet, liksom sweet chili och soja.

Koka upp vatten och häll i en form som rymmer rispapprena och ställ nära till hands vid bordet. Nu är det bara att börja doppa rispapper i det heta vattnen! Låt dem ligga 10-20 sek och börja sedan bygga ihop dina rullar.
Man kan också göra dem färdiga från början men jag tycker de är godast när man får plocka själv.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar