söndag 11 januari 2015

Bangbangkyckling

Klassisk kall kycklingrätt från Sichuanprovinsen, finns också som bejublad rätt på restaurangen Surfers meny. Dressingen är u-n-d-e-r-b-a-r.



Tro inte att ens hälften av ingredienserna till såserna kommer finnas på din lokala Ica-affär, utan bege dig till en affär som är specialiserad på asiatiska livsmedel. Jag irrar runt på Kina-Li på Ringvägen, de har ett gigantiskt utbud.

Välj mellan att göra sesamdressingen eller jordnötsdressingen. Jag var nyfiken på båda så jag gjorde en av varje, och jag kan inte välja vilken jag tycker är godast. Faktiskt.
Glasnudlar är egentligen rätt, men jag är inte så förtjust i kalla nudlar så jag tog ris istället, och böngroddar. Nästa gång kommer jag nog lägga till tunt skurna morötter och mango till grönsakerna.

Till 4 personer:
1,5 gurka
1 tesked salt
Glasnudlar alt ris för 4 personer
1 tesked sesamolja
400 gram kokt kyckling, riven i strimlor
4 vårlökar, den gröna delen, tunt skivad
(Mango, morötter)
Sesamfrön

Sesamdressing

3 pressade vitlöksklyftor
1 matsked riven ingefära
1/2 tsk chiliolja
3 matskedar sesampasta (tahini)
2 matskedar ljus soja
2 matskedar sesamolja
1 matsked kinesisk svart risvinäger
1 matsked strösocker
3 matskedar kycklingbuljong
1 kryddmått malen sichuanpeppar

eller

Jordnötsdressing
1 dl jordnötssmör
1,5 matsked strösocker
2 teskedar svart risvinäger
1 tesked ljus soja
1 matsked sesamolja
1 vårlök, finhackad
1 matsked riven ingefära
1 tsk chiliolja
3 matskedar kycklingbuljong


Börja med kycklingen. Jag använde en hel kyckling som jag delade i bitar och kokade i cirka 20-25 minuter, sedan använde jag skrovet och resten av kycklingbitarna som blev över till att koka buljongen på. Jag kokade buljongen med fem bitar ingefära, ett par vårlökar och en skvätt risvinäger. Koka upp valfri mängd vatten (3-4 liter är bra) och sjud i ett par, tre timmar. Sedan kan du frysa in buljongen som blir över och plocka fram när det behövs.
Vill du inte mecka med en hel kyckling går det såklart bra att koka andra kycklingbitar också.
När kycklingen är klar, låt den svalna lite och riv sedan sönder den i strimlor.

Skiva gurkorna på hälften och gröp ur kärnorna, skiva sedan gurkorna i stavar. Salta dem och lägg dem att rinna av på en tallrik. Häll av vätskan efter 20 minuter. Skiva vårlöken.

Sesamdressingen: Mixa, mortla eller blanda alla ingredienser tills konsistensen är ungefär mellan rinnig och fast. Tillsätt lite vatten/buljong om det behövs. Tillsätt sichuanpepparen allra sist.

Jordnötsdressingen: Mixa/blanda ingredienserna som ovan, även här ska sichuanpepparen tillsättas sist. Det blir lättare att jobba med såsen om jordnötssmöret är rumsvarmt.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme i cirka fem-sju minuter eller tills fröna fått lite färg och blivit bulligare.

Tillaga glasnudlarna/riset enligt instruktionerna på förpackningen. Vänd nudlarna i sesamoljan och lägg dem på ett stort fat eller på tallrikar. Sprid ut gurkstavarna (och ev de andra grönsakerna) och lägg kycklingen ovanpå. Just innan servering, ringla dressingen över rätten. Strö på vårlök och servera!

GOTT.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar