torsdag 15 januari 2015

Bearnaise




Fick jag välja en endaste rätt som favorit, ja, då tror jag faktiskt att det skulle bli en god köttbit, pommes, bea, vitlökssmör och fräscha grönsaker till.
Tråkigt måhända, men hallå! GOTT.

Stretcha visparmen för nu är det dags att göra egen bea!

Du behöver (cirka 4 portioner)

150 gram smör
6 krossade vitpepparkorn
2 persiljekvistar
1 finhackad schalottenlök
3 msk ljus vinäger
3 msk vatten
3 äggulor
hackad persilja och dragon









Smält smöret långsamt i en kastrull och låt det svalna något. Koka pepparn, lök, persilja, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften återstår. Sila koket och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ din kastrull i ett vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda.
Vispa ner äggulorna en i taget, sjud under vipsningen tills blandningen tjocknat (den ska vara rättså rejält tjock, men var försiktigt så att inte äggen koagulerar för mycket). Om inte såsen vill tjockna, sänk värmen på spisen lite och ställ kastrullen direkt på spisen och vispa, vispa, vispa. 
Tag kastrullen från värmen och tillsätt fettet under kraftig vispning, droppvis i början och sedan lite mer och lite mer. Ta det försiktigt nu så att den inte skär sig.
Blanda ner finhackad persilja och dragon.

Servera direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar