söndag 18 januari 2015

Högrevstacos på texas chili

Tacos deluxe med en högrevschili som fått stå och koka sönder med en massa chili i åtta timmar. Mangon får stå för det fräscha och söta, rödlöken tar inte över lika mycket om du låter den picklas i en ett-två-tre-lag, och självklart ska du ha en god guacamole till.

Texas chili - min variant
4-6 personer
1 kilo högrev
1 stor mörk öl, t ex porter
1 röd chili
1 grön chili
Torkad chipotlechili och/eller anchochili
1 matsked chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk koriander, torr
5-6 st vitlöksklyftor
2 dl vatten
Smör
1 msk mjöl
Oxbuljong
Salt, peppar







Guacamole
2 avokado
2 dl creme fraiche
Juice från en lime
1/2 röd chili
färsk hackad koriander
1-2 pressade vitlöksklyftor
Salt, peppar

Mangosalsa
1-2 st mango
1/2 röd chili
Färsk koriander
Limejuice

Picklad rödlök 
2 st rödlök
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten

Lime
Färsk koriander
Gräddfil
Minitortillas
Nachochips


Chili:
Skär köttet i bitar och stek några åt gången tillsammans med finhackad vitlök i en stekpanna. Lägg ner köttet i en stor gryta tillsammans med all vitlök och hackad chili. Pudra över mjölet. Häll på ölen och vattnet så att det precis täcker köttet. I med en köttbuljongtärning. Tänk på att ju längre du kokar chilin desto starkare blir den, så tillsätt sparsamt med chili i början och addera sedan beroende på hur starkt du vill ha det. Smaka av!
Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i 2-3 timmar, men gärna längre. Köttet ska falla isär och resultatet ska inte vara alls vattnigt. Håll koll på grytan och häll på öl/vatten om det blir för torrt.


Guacamole:
Mosa avokadosarna och blanda samman alla ingredienser ordentligt.

Mangosalsa 
Tärna mangon, blanda med finhackad chili, limejuice och hackad koriander

Picklad rödlök:
Skiva rödlöken tunt, blanda samman socker, vatten och ättika och lägg rödlöken däri. Låt stå i kylen, gärna 1-2 timmar

Värm tortillabröden i ugnen och plocka fram chilin och alla härliga skålar med tillbehör.
Klart godare än köttfärs med färdig tacokrydda!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar