måndag 12 januari 2015

Kolapaj med röda vinbär


Seg, söt kola och härligt friska röda vinbär. Ja, ni hör ju.

10 bitar

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk salt

Fyllning

2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 msk smör
3 dl röda vinbär
(ev socker till vinbären)




Skär smöret i små bitar och blanda med de övriga ingredienserna. Knåda ihop ordentligt och låt degen vila en stund i kylen. Kavla eller tryck ut degen direkt i pajformen.
Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 15-20 minuter.

Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull och låt sjuda/småkoka 15-20 minuter eller tills kolan har en tjock konsistens. Häll kolasåsen i pajskalet och fördela de röda vinbären i pajen. Sockra dem innan om du vill, men det är räääättså gott med den syrliga brytningen mot kolan.
Det är också supergott att ha i hallon istället för vinbär, eller varför inte lingon. För en chokladigare kaka, addera lite kakao i fyllningen.

Låt kallna i kylen. Servera gärna med en klick grädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar