Den här tårtan. Helt oemotståndlig. Maräng, grädde, bär, sockerkaksbotten. Man vill bara fylla plåt efter plåt med den.
Tårtbotten: 75 gram smör
1 dl socker
4 äggulor
3 msk mjölk
1, 5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Maräng
4 st äggvitor
2 dl socker
En skvätt vinäger
100 gram flagad mandel
Fyllning:
2 dl vispgrädde, valfria bär
Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller form. Rör smör och socker poröst (kör elvisp så går det fortare). Separera äggulor och äggvitor, lägg äggvitorna i en bunke och ställ åt sidan. Rör ner en äggula i taget i smeten. Tillsätt mjölken och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop!
Vispa äggvitorna, ättikan och hälften av sockret till ett fast skum, vänd sedan ner resten av sockret. Du vet att marängen är klar när du kan vända på skålen utan att det rinner, eller att du kan göra en avbildning av valfri bergskedja när du rör i marängen (var försiktig så det inte blir marängmess över golvet)
Bred ut sockerkakssmeten (tårtbotten) i formen, bred marängen ovanpå. Strö över flagad mandel, Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Vispa grädden tillsammans med en nypa socker.
Lyft ur kakan och dela den på mitten. Lägg ihop halvorna och lägg bär och grädde emellan (marängsidan upp så det blir snyggt!)
Ös på med bär, hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar, vinbär eller vad du vill ha. Spara gärna lite till garnering.
Vill du ha en större tårta - gör dubbel sats i två formar och lägg ihop till en megatårta. Megafestligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar