God och enormt snygg chokladtårta!
Originalreceptet är med kaffechokladkräm men andra gången jag gjorde denna bytte jag till en hallonmoussefyllning. Lite fräschare, och ännu godare.
Tårtbotten
225 gram smör
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
2,5 dl mjölk
4 äggvitor
2,5 dl farinsocker
2 msk kakao
100 gr choklad
Hallonmousse
2 dl grädde
200 gram mosade hallon (frysta går bra)
1/2 dl syltsocker
ev 50 gram cream cheese för en lite syrligare smak
Glasyr
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl creme fraiche
2 msk florsocker (eller tills du når önskad konsistens)
150 gr mörk choklad
Garnering:
Hallon/rödavinbär/jordgubbar, eller vad du vill!
Jag köpte en stor röd ros, knipsade av stjälken kort och klädde den med folie innan jag stack ner den i tårtan. Fint, visst?
Använd en springform med löstagbar botten. Kläm fast ett smörpapper ovanpå botten, smörj och mjöla sidorna. (med vetemjöl, inte ströbröd. Vi vill inte förstöra glasyren.)
Ugn: 175 grader. Rör samman smör och socker. Värm mjölken sakta i en kastrull (inte koka!) tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna, en i taget, i smör och sockerblandningen.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen, och sedan chokladmjölken, lite i taget.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda nere i ugnen i cirka 50 minuter. Låt den svalna något och låt kallna på galler. Dela kakan i två delar.
Hallonmousse: Vispa grädden. Tillsätt syltsocker lite i taget och tillsätt sedan mosade hallon och ev creamcheese.
Glayr: Smält chokladen i vattenbad och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Täck tårtan med glasyr, använd gärna en slickepott för att göra ett snyggt mönster. Ställ tårtan kallt och lägg på garneringen innan servering.
Kan med fördel göras i förväg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar