söndag 11 januari 2015

Chokladtårta med hallonmousse

God och enormt snygg chokladtårta!
Originalreceptet är med kaffechokladkräm men andra gången jag gjorde denna bytte jag till en hallonmoussefyllning. Lite fräschare, och ännu godare.



Tårtbotten
225 gram smör
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
2,5 dl mjölk
4 äggvitor
2,5 dl farinsocker
2 msk kakao
100 gr choklad

Hallonmousse
2 dl grädde
200 gram mosade hallon (frysta går bra)
1/2 dl syltsocker
ev 50 gram cream cheese för en lite syrligare smak







Glasyr
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl creme fraiche
2 msk florsocker (eller tills du når önskad konsistens)
150 gr mörk choklad

Garnering:
Hallon/rödavinbär/jordgubbar, eller vad du vill!
Jag köpte en stor röd ros, knipsade av stjälken kort och klädde den med folie innan jag stack ner den i tårtan. Fint, visst?

Använd en springform med löstagbar botten. Kläm fast ett smörpapper ovanpå botten, smörj och mjöla sidorna. (med vetemjöl, inte ströbröd. Vi vill inte förstöra glasyren.)

Ugn: 175 grader. Rör samman smör och socker. Värm mjölken sakta i en kastrull (inte koka!) tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna, en i taget, i smör och sockerblandningen.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen, och sedan chokladmjölken, lite i taget.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda nere i ugnen i cirka 50 minuter. Låt den svalna något och låt kallna på galler. Dela kakan i två delar.

Hallonmousse: Vispa grädden. Tillsätt syltsocker lite i taget och tillsätt sedan mosade hallon och ev creamcheese. 

Glayr: Smält chokladen i vattenbad och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Täck tårtan med glasyr, använd gärna en slickepott för att göra ett snyggt mönster. Ställ tårtan kallt och lägg på garneringen innan servering.

Kan med fördel göras i förväg!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar