Det behöver ju nödvändigtvis inte vara jul för att man ska få baka saffransbullar - de är ju fantastiska även till påsk eller en regnig tisdag. Jag är inte så förtjust i lussekatter, det är ju liksom bara deg. I bullform med vit choklad och mandelspån är dock saffransdegen l-j-u-v-l-i-g.
30-40 st
50 gram jäst för söta degar
100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kvarg/kesella
2 paket saffran, totalt 1 gram
1,5 dl strössocker
1/2 tsk salt
17 dl vetemjöl
Fyllning
50 gram smör, rumsvarmt
200 gram vit choklad
1 uppvispat ägg
1-2 dl mandelspån
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke och smält smöret försiktigt. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av smörmjölken över jästen och blanda så att jästen löser sig. Tillsätt resten och häll i kvarg, socker, saffran, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i matberedare eller för hand 10-15 minuter. Degen ska bli elastisk och släppa från underlaget. Låt jäsa under kökshandduk 30 min.
Kavla ut degen och bre smör på ena sidan. Riv chokladen och strö den över degen. Här kan du välja att göra klassiska bullar genom att rulla ihop degen och sedan skära upp den, men jag tycker det blir finare med flätor, och det är rätt lätt. Häng med nu:
Vik din smörade och chokladbeströdda deg dubbelt. Skär cirka 5 cm breda remsor, beroende på hur stora bullar du vill ha. Ta nu en remsa och skär den i tre delar, men lämna ett par centimeter upptill så att den håller ihop. Fläta ihop längderna till en fläta, ta tag i båda ändarna och snurra ev lite till. Gör en knut av flätan och fäst ändarna undertill på bullen. Voilà!
Låt bullarna jästa 30 min till. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 6-10 min eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler.
Godaste saffransreceptet på gatan, I tell ya.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar