Dunderbra fiskgryta med kombinationen saffran och chili som bli väldigt god. Smaka av med chili längs vägen, jag gillar min gryta ganska het och bryta av med en aioli till.
Plommontomtaterna kan bytas ut mot vanliga krossade, men Jamie Oliver den allsmäktige hävdar att krossade tomater görs på de fula, skadade tomaterna och de som är med hela tomater är de finare. Men vi använder en av varje här för att inte anklagas för att vara ytliga.
Ös i vitt vin om det ska vara extra festligt. Vatten/vinmängden kan såklart justeras beroende på hur fyllig gryta man vill ha.
4-6 personer
Cirka 500 gram lax och torsk
En liten burk kräftstjärtar/räkor
2,5 dl grädde av valfri fetthalt
1 förpackning krossade tomater
1 burk plommon/körsbärstomater
1 pkt saffran
3 st morötter
4-6 stora selleristjälkar
Chilipulver
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk citronsaft
1/2 färsk chili
3 dl vitt vin alternativt vatten
ev fiskfond
Salt, peppar
Hacka selleri, chili och morötter. Stek dem i en stor kastrull tillsammans med smör/olja, chilipulver, saffran, salt, peppar och vitlök under några minuter.
Häll på tomaterna och vin/vatten och ev fiskfond/fiskbuljong. Låt puttra till grönsakerna är nästan klara. Hacka fisken i kuber. Häll på grädden i grytan. Lägg ner fisken och låt sjuda i fem minuter eller tills fisken är klar. Tillsätt citronsaften. Smaka av och krydda med salt och peppar eller tillsätt mer chilipulver.
Häll upp i tallrikar och toppa med kräftstjärtar/räkor.
Servera gärna med aioli och bröd.
Hur man gör en aoili? Enkelt.
2-3 vitlöksklyftor
3 st äggulor
2 dl olja (gärna hälften oliv hälften rapsolja)
1 msk pressad citron
1/2 krm cayennepeppar
Pressa vitlöken och lägg i en skål. Rör i salt och äggulor. Tillsätt oljan försiktigt under kraftig vispning (du kan använda elvisp) tills aiolin tjocknar. Smaka av med citron och cayennepeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar