Perfekt dessert att förbereda och bara göra chokladsåsen precis innan servering.
Man kan självklart ta bort flarn och maränger om man vill ha en ännu snabbare dessert.
6-8 portioner
Parfait:
5 äggulor
100 gram florsocker
1 st vaniljstång
5 dl grädde
200 gram blåbär
Dela vaniljstången och och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, vanilj och florsocker luftigt. Lättvispa grädden och vänd ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner färska blåbär alternativt tinade frysta.
Häll upp i formar/glas och låt stå i frysen minst tre timmar. Ta fram 30 minuter innan servering.
Havreflarn
75 gram smör
1 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde
2 msk sirap
Smält smöret. Blanda samman samtliga ingredienser och klicka ut på en plåt, stora som femkronor ungefär. Tänk på att de kommer rinna ut som tusan! Grädda i ugnen på 200 grader i cirka fem minuter, håll koll! Låt svalna.
Maränger
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk ättika/citron
Sätt ugnen på 125 grader Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och ättika/citron och börja vispa. Blanda ner resten av sockret och fortsätt vispa till en fast maräng.
Spritsa ut marängerna på en plåt. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Stäng av ugnen och låt svalna med öppen ugnslucka.
Chokladsås:
3 msk smör
100 gram choklad 70%
2 msk sirap
1 dl socker
2 dl grädde
Smält smöret och bryt i chokladen, låt smälta å låg värme. Tillsätt, sirap, socker och tillsist grädde. Låt koka ihop varsamt. Servera direkt!
Toppa gärna med några färska blåbär!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar