onsdag 17 maj 2017

Tårta med mangomousse, hallon, chokladbottnar och marängfrosting

























Men gud! Så himla god tårta. Anna fyllde år och firades med överraskningsfest och förstås en hemsnickrad tårta.

Chokladbotten 
4 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao

Mangomousse
250 gram fryst mango
150 gram philadelphia
2 dl grädde
Rivet citronskal
2 gelatinblad 

Hallonkompott 
150 gram frysta hallon
0,5 dl socker

Smörkräm 
120 gram mjukt smör
2,5 dl florsocker
0,5 dl kokhett vatten
1 tsk vaniljsocker

Marängfrosting 
5 stora äggvitor
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker



Bottnar
Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en form, jag tog en 15 cm bred. Vispa ägg och socker poröst (typ fem minuter, vi vill ha en luftig botten thank you very much) och blanda de torra ingredienserna i en annan skål.Vänd i mjölblandningen och blanda försiktigt. Baka i ugnen i ungefär en halvtimme-fyrtio minuter - använd en sticka och kolla att den är klar. Dela i tre delar.

Mangomousse
Värm mangon i en kastrull och mixa den. Blötlägg geltinbladen och rör sedan ut dem så de smälter i mangoröran. Vispa grädde rätt hårt och vänd ner philadeplhia och den avsvalnade mangopurén. I med rivet citronskal och låt stelna till sig i frysen ett bra tag.

Smörkräm 
Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa (minst fem minuter) och tillsätt vatten under konstant vispning. (obs, helt ärligt kan man utesluta smörkrämen och köra ett extra lager marängfrosting)

Marängfrosting 

Blanda ingedienserna och vispa i kastrull tills 65 grader varmt. Fortsätt vispa i köksassistent tills marängen har kallnat.

Hallonkompott
Värm frysta hallon med socker i en kastrull

Lägg första botten på ett fat eller i formen du bakade den i och spritsa på ett lager mangomousse. Ta nästa botten och spritsa en ring med mousse och lägg därefter i hallonen. Spritsa på mer mousse och lägg på den sista botten. Ha gärna mittenbotten som översta botten. Låt vila i kylen. Spackla hela tårtan med smörkräm, in i kylen igen. Bred på marängfrosting och dekorera enligt tycke och smak, jag hade biggarråer och blommor samt spritsade två rundor marängfrosting på toppen.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar